Debaterii din toată ţara se adună la Arcuş
Centrul de Studii Europene de la Arcuş va găzdui, între 31 august şi 5 septembrie, Campionatul Naţional de Dezbateri Academice, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Română pentru Dezbateri şi Oratorie.
Campionatul va aduce la Arcuş aproximativ 200 de participanţi, membri ai echipelor de debate calificate pe regiuni, competiţia urmând a cuprinde teme dintre cele mai ofertante: „Rezervarea locurilor speciale pentru minorităţi etnice în Parlamentul României este justificată“, „Ţările ar trebui să folosească mai degrabă o politică de tip «cap and trade» decât să impună taxe pe emisiile de carbon, în scopul combaterii încălzirii globale“, „Introducerea în trunchiul comun a unui curs de istoria şi cultura minorităţii preponderente în regiunea respectivă e justificată“ şi „Ar trebui asigurată reprezentarea grupurilor etnice minoritare în forurile de decizie locală“. La dezbaterile competiţiei au fost invitaţi inclusiv politicieni şi oficialităţi locale, printre care primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.
„Aceste teme sunt de actualitate şi mai mult decât interesante. Şi tema referitoare la învăţământul obligatoriu al istoriei şi culturii minorităţii preponderente este interesantă şi a născut discuţii foarte aprinse, dar a doua este şi mai interesantă, din alt punct de vedere: a fost pusă terminologia de „grup etnic minoritar“, tocmai ca să intre şi românii. S-au născut discuţii interesante, iar la naţională, venindu-se din mai multe regiuni, cu minorităţi şi experienţe proprii, vor fi nişte meciuri la un nivel foarte bun”, a declarat coordonatorul Clubului de Debate din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.
Membrii Clubului de Debate din Sfântu Gheorghe, Adina Stoica, Alexandru Drăgoi şi Dani Cruceriu, câştigători ai Campionatului Regional de Dezbateri Academice de la Turda, vor reprezenta Ardealul, alături de alte trei echipe câştigătoare pe regiuni ale Ardealului.
Potrivit celor trei campioni, debateul dezvoltă gândirea critică, oferind capacitatea argumentării pozitive şi a celei negative, dezvoltă modul de a percepe lucrurile, capacitatea de oratorie şi comunicare.
„Vreau să-i felicit pe cei trei tineri pentru câştigarea regionalei, competiţia fiind puternică. Pe moţiunile de debate abordate trebuie să discute şi politicienii, oricare dintre aceşti tineri sau alţii de la Clubul de debate, putând desfiinţa un discurs politic în mai puţin de cinci secunde, efectiv pe raţiona men te logice.
De altfel, cred că aş putea provoca orice politician local să se pre zinte la această competiţie, să vadă cum se discută şi, poate, în timp, să se înfrunte cu unul dintre aceşti tineri într-o dezbatere deschisă pe moţiunile aces tea, care chiar au o importanţă la nivel local”, a arătat Radu Cotarcea, membru al Clubului de Debate din Sfântu Gheorghe, fost campion naţional de debate şi reprezentant al României, alături de Bianca Dragomir, la Campionatele Europene de Debate ce s-au încheiat recent.
Monica Rizea / Observatorul de Covasna / www.covasnamedia.ro
Transilvania-Covasna-ONG-Debate
Covasna: Campionatul Naţional de Debate, găzduit la Arcuş
Sfântu Gheorghe, 24 aug/Agerpres/ - Aproximativ 200 de liceeni din întreaga ţară vor participa timp de o săptămână la Campionatul Naţional de Dezbateri Academice, ce va avea loc săptămâna viitoare la Centrul de studii europene de la Arcuş, informează Agerpres.
Liderul Clubului de Debate Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu a declarat luni că echipele se vor confrunta pe marginea a patru „moţiuni” deosebit de interesante, cum ar fi asigurarea reprezentării grupurilor etnice minoritare în forurile de decizie locală sau introducerea în învăţământul obligatoriu a unui curs de istoria şi cultura minorității preponderente.
„Sunt subiecte foarte interesante şi sensibile, evitate adeseori chiar şi de politicieni”, a remarcat Mădălin Guruianu.
Tot luni, acesta i-a prezentat pe cei trei câştigători ai campionatului regional de debate Transilvania desfăşurat recent la Turda – Alexandru Drăgoi, Adina Stoica şi Dani Cruceriu, elevi la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care vor fi prezenţi şi la Arcuş.
Membrii echipei formate în urmă cu un an şi jumătate au declarat că debate-ul i-a ajutat să îşi dezvolte gândirea critică, oratoria, să poată comunica mult mai uşor cu prietenii, familia şi profesorii, să îşi impună punctul de vedere pe bază de argumente, dar şi să îşi facă foarte mulţi amici în ţară şi străinătate.
La competiţia de la Arcuş, care se va desfăşura în perioada 31 august-5 septembrie a.c , au fost invitaţi, printre alţii, politicieni şi reprezentanţi ai administraţiei locale, care vor fi provocaţi de tineri la dezbateri pe teme mai mult sau mai puţin „academice”.
Clubul de debate din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în urmă cu 10 ani de profesoara Gabriela Cucu, iar cea mai bună performanţă a fost atinsă în anul 2007 când Radu Cotarcea, Bianca Dragomir şi Laura Ştefănescu au câştigat titlul de campioni naţionali la nivel de echipă. Un an mai târziu, Alexandru Drăgoi a fost desemnat cel mai bun vorbitor din ţară.
Campionatul Naţional de la Arcuş este organizat sub egida Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, care „patronează” zeci de cluburi de debate în licee şi universităţi din ţară, în cadrul cărora sunt abordate teme de discuţie aflate deseori în avangarda dezbaterilor societăţii civile ori politice, axate pe mentalităţi, educaţie, raporturi interetnice, constrângeri sau libertăţi.
Foto pe flux AGERPRES (Oana Mălina Negrea) www.rompres.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu