Însoţite de profesori ca şi arbitrii, 18 echipe din mai multe oraşe ale ţării - Bucureşti, Cluj, Iaşi, Reşiţa, Botoşani, Focşani, Sfântu Gheorghe, Târgu Ocna, Buhuşi, Satu Mare, Constanţa, Buzău şi-au dat întâlnire între 4 şi 7 octombrie la Slănic Moldova pentru un campionat de dezbateri academice în format Worlds Schools, adresat în mare măsură începătorilor.
După cele 4 runde de vineri şi eliminatoriile de sâmbătă dimineaţă a urmat finala dintre combativa echipă a celor 3 fete din Reşiţa, Corina Grădinaru, Laura Brăila şi Diana Basaca, deloc întâmplător ocupante în ordinea enumerării a locurilor 2, 5 şi 8 la vorbitori individuali şi solida tripletă din Bucureşti, format din Ana Maria Radoveneanu, Larisa Bănuţă şi Theodor Stanbeca, locurile 1, 4 şi 11 la individual. Condusă “de pe margine” de doamna profesoară Tuchilă şi “din teren” de ocupanta primului loc la vorbitori, echipa din Capitală a obşinut un verdict de 5-2 din partea celor 7 arbitrii, depăşind echipa reşiţencelor, antrenată de doamna profesoară Sprînceană. Locurile 3 au fost ocupate de echipele Cluj 1 – Alexandra Neag, Daniela Stircu, Anca Roman, coach Petean Alexandra şi Botoşani Sunshine – Cristian Cercel, Loredana Bîrsan, Andreea Popovici, profesor însoţitor dna Petrune.
Cu inevitabilele contradicţii atunci când se joacă într-un format mai puţin uzitat, World Schools intrând de curând în atenţia mai multor cluburi de dezbateri din ţară, după ce ani de zile el a fost promovat de debaterii ploieşteni, precursorii acestui stil extrem de dinamic şi atractiv, per total, competiţia a fost un succes atât pentru profesorii prezenţi, dar mai ales pentru majoritatea elevilor prezenţi care s-au declarat „îndrăgostiţi” de noul format.
Chiar dacă echipa din Sfântu Gheorghe nu a reuşit nici o victorie în cele 4 meciuri de calificare, Raluca Popa, Alexandra Mesaroş, Cornelia Seceleanu au avut destul de învăţat la această competiţie în care temele de discuţie au fost „introducerea uniformelor şcolare obligatorii” şi „desfiinţarea grădinilor zoologice”.
Se cuvine să adresăm mulţumiri organizatorilor, în frunte cu dl profesor Ciprian Zaharia - preşedinte ARDOR Moldova, pentru experienţa reuşită de la Slănic Moldova şi lui Emil Mesaroş – preşedinte ARDOR Transilvania, pentru ajutorul în ceea ce priveşte softul de arbitaj.
Închei cu speranţa că nimeni dintre cei implicaţi în debate nu va uita că în fond, între KP şi WS vorbim de o diferenţă formală – ca-ntre formate, sic! -, nu esenţială, în ceea ce priveşte fondul care va rămâne întotdeauna învăţarea de către tânăra generaţie a apelului constant la argumente logice, ca bază esenţială a dialogului. Fie ca această ultimă parte să rămână întotdeauna mult mai importantă decât orice altceva... fie ele preferinţe personale sau rezultate în clasament.
A fost o onoare pentru mine să conduc un grup de 12 arbitrii care s-a achitat foarte bine de sarcinile date, iar după o „furtunoasă” şedinţă de arbitraj în noul format World Schools, numai echipele bine pregătite şi vorbitorii cei mai talentaţi au reuşit să fie remarcate pe parcursul rundelor.
Mai mult decât atât, toţi cei prezenţi au aflat de la prima mână date privind a cincea ediţie a OPEN-ului din martie de la noi, SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE, care se va disputa în format WS între 11-13 martie şi despre care în cel mai scurt timp vor exista mai multe date concrete.
Mădălin Guruianu
Director Turneu WS Slănic Moldova
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu