sâmbătă, 23 ianuarie 2010

DEBATE CLUB SFÂNTU GHEORGHE 2010

Clubul de Debate din Sfântu Gheorghe, reprezentantul Asociaţiei Române de Dezbateri şi Oratorie din România (ARDOR) este activ în comunitate de mai bine de 15 ani. 
În competiţiile de debate în format K.P. se regăsesc principiile profund europene, promovate de-alungul vieţii sale de către filosoful Karl Popper: toleranţă, spirit democratic, refuzul iraţionalităţii, spiritul critic, testarea informaţiei existente, argumentarea logică şi efortul de cercetare.

PROIECTE 2010

Pe lângă continuarea tuturor proiectelor clasice – întâlnirile săptămânale de club, participarea la demonstraţii, campionate locale, regionale, naţionale şi internaţionale,  Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe îşi propune organizarea a două evenimente majore -  a IV-a ediţie a OPEN-ului naţional “Saint George, City of  Debate” şi “Gala Debate 2010”.

Despre rolul voluntariatului la “Saint George, City of Debate IV”

În perioada 6-7 martie 2010, va avea loc la Sfântu Gheorghe a IV-a ediţie a openului “Saint George, City of debate”, competiţie devenită naţională, după succesul din primele 3 ediţii, pornită de la o fază locală, apoi regională, iar din acest an naţională şi sperăm că în viitor chiar internaţională.

Rolul evenimentului este extrem de important pentru tinerii participanţi, dar şi pentru spectatorii din comunitatea noastră, atât prin  competiţia în sine, puternică prin numărul şi calitatea combatanţilor, dar şi prin calitatea arbitrilor invitaţi, profesori şi studenţi şi nu în ultimul rând prin tema aleasă pentru dezbateri:
Este justificat ca voluntariatul în folosul comunităţii să devină obligatoriu pentru absolvirea liceului?  

Tipul acesta de manifestare culturală cu impact masiv asupra tinerilor şi implicit asupra părinţilor şi profesorilor, este una dintre activităţile care pot schimba mentalităţi şi percepţii, deci credem că este de datoria noastră să continuăm să o facem.

Gala Debate 2010

Organizată în premieră la Sfântu Gheorghe, Gala Debate 2010 îşi doreşte a fi un loc de întâlnire a tuturor foştilor şi actualilor practicanţi ai acestei activităţi. Având în vedere multitudinea de foşti şi actuali membrii ai mişcării de debate din comunitatea noastră, Clubul De Debate din Sfântu Gheorghe a luat iniţiativa de a-i invita pe toţi la un eveniment de tip Gală, unde fiecare să-şi prezinte reuşitele şi succesele personale şi profesionale, pentru a impulsiona astfel această ramură şi pentru a oferi posibilitatea “celor mici” să înţeleagă importanţa unei asemenea tip de activitate.

Mai mult decât atât vom tipări un catalog de prezentare pentru a rămâne mărturie peste timp rolul şi impactul extraordinar de pozitiv pe care-l pot avea dezbaterile academice asupra liceenilor. Sperăm ca în acele zile de iunie în care vor exista mai multe întâlniri bazate pe discursuri publice, dar şi meciuri demonstrative să facem paşi concreţi înspre popularizarea pe scară largă a debate-ului în rândul liceenilor din Sfântu Gheorghe.

Dezbaterile academice sunt una dintre cele mai apreciate căi de dezvoltare a societăţii civile oriunde în lume. Practic, în asemenea cluburi / competiţii, elevii exersează spiritual critic, se “spală” de prejudecăţi şi îşi dezvoltă o extraordinară capacitate de analşiză şi sinteză. Fără să pară exagerat, considerăm debate-ul una dintre metodele cele mai eficiente pentru a retrezi apetitul pentru cunoaştere al elevilor şi pentru a face din ei nişte oameni foarte dispuşi să intervină în problemele societăţii, contribuind din plin la dezvoltarea societăţii civile în special şi a societăţii în ansamblul ei.

La toate aceste avantaje ar trebui adăugat faptul că această manifestare bazată pe dialoguri, întâlniri şi dezbateri publice este un prilej tocmai pentru întâlnirea “actorilor principali” ai societăţii civile actuale şi viitoare din comunitatea noastră.  Dezbaterile academice sunt una dintre cele mai apreciate căi de dezvoltare a societăţii civile oriunde în lume.
Experienţe relevante în ultimii ani pentru “Debate Club Sfântu Gheorghe”

la nivel local:

         
la nivel naţional:

Participare la zeci de competiţiilor naţionale de începători şi avansaţi din ţară, cu rezultate excelente, dintre care cele mai notabile:

- în 2007, la Slănic Moldova, campioni naţionali pe echipe, Bianca Dragomir, Radu Cotarcea, Laura Ştefănescu şi individual, Radu Cotarcea
- în 2008, la Slănic Moldova, campioni naţionali la individual, Alex Drăgoi şi locul III, Vlad Vidican


la nivel internaţional:

- în 2007, medalia de argint la Turneul European de Debate din Budva, Muntenegru, cu echipa Laura Ardeleanu, Andra Dobriţoiu, Laura Ştefănescu
- în 2008, participare la Conferinţa “IDEA Exchange” de la Amsterdam, prin Laura Ardeleanu
- în 2009, medalia de bronz la Youth Forum Bosnia prin Laura Ardeleanu

- în 2009, Radu Cotarcea a ajuns în semifinale la Turneul din Oxford / Anglia
- în 2009, Bianca Dragomir a ajuns în semifinale la Turneul de la Yeditepe/ Turcia
 


Mădălin Guruianu
Debate Club Sfântu Gheorghe
Coordonator

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu