luni, 18 aprilie 2011

Debate Club Sfântu Gheorghe – Argint pe echipe, Aur şi Bronz la individual la Openul de la Cluj






            4 debateri – Andreea Cucu, Simina Gheorghincă, Ioan Ganea jr. şi Diana Cojocaru, un arbitru – Mădălin Guruianu şi coordonatoarea de voluntari ai competiţiei, Călina Cruceriu,  au făcut parte din delegaţia pe care Debate Club Sfântu Gheorghe a deplasat-o la prima ediţie a Racoviţă Open, turneul de dezbateri care a reuşit să adune aproape 200 de participanţi, 120 de debateri, peste 50 de arbitri şi însoţitori şi 20 de voluntari.
            Performanţele sunt mai mult decât notabile şi confirmă faptul că „schimbarea de generaţii” s-a produs fără efecte negative la Debate Clubul din Sfântu Gheorghe, după „avansarea” la facultate a celor 7 membrii ai generaţiei 2010, rolul de poziţie-etalon fiind preluat rapid de formaţia care a reuşit 3 calificări consecutive în finală la Handshake 2010, Saint George Open 2011 şi acum Racoviţă Open 2011, plus titluri la vorbitori individuali.
            Cu deschideri de caz bine argumentate şi articulate, coerente şi extrem de explicite, Andreea Cucu a reuşit să dărâme mitul conform căruia primul vorbitor dintr-o echipă este dezavantajat la punctajele individuale, obţinând aprecierea unanimă a arbitrilor şi locul al treilea la vorbitori.
            Convingătoare, inovativă, tenace şi extrem de persuasivă, Simina Gheorghincă a reuşit evoluţii uneori excepţionale, atât ca al doilea vorbitor al echipei, dar şi în postura de cea care trage concluziile la finalul dezbaterilor, după bronzul la vorbitori obţinut la Saint George Open, făcând pasul cel mare şi obţinând trofeul pentru „Cel mai bun debater” şi, implicit, medalia de aur.
            Orator cu certe calităţi native, extrem de atent şi în continuă evoluţie de la competiţie la competiţie, Ioan Ganea jr. s-a achitat foarte bine de sarcinile rolului de al treilea vorbitor în echipă, contribuind din plin la obţinerea medaliilor de argint pe echipe, într-o finală cu o echipă clujeană, din Liceul Nicolae Bălcescu.
            După arbitraje în meciurile de calificare, sferturi şi semifinale, personal, am fost de-a dreptul încântat de faptul că „am fost ţinut deoparte” de banca arbitrilor, prin calificarea în finală a echipei din Sfântu Gheorghe.
            Cu felicitări încă odată pentru echipa noastră, care continuă din plin tradiţia echipelor din Sfântu Gheorghe, apreciate şi respectate de comunitatea de dezbateri din ţară, închei mulţumind organizatorilor pentru o competiţie de nivel înalt, atent şi minuţios pusă la punct. Succes la anul, dragilor, dar şi celorlaltor 2 cluburi care se pregătesc să organizeze competiţii în viitorul apropiat, AES Ploieşti/FIAT Debate! şi Timişoara Open, evenimente la care Debate Club Sfântu Gheorghe va onora invitaţiile.
            Debate Power!

Mădălin Guruianu,
Coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe

marți, 12 aprilie 2011

RADU ŞI BIANCA DIN NOU ÎN FRUNTE!

PRIMII VORBITORI LA "MEETING THE GREAT DEBATERS"

S-a încheiat primul turneu international de dezbateri in format British Parliamentary, "Meeting The Great Debaters", care a avut loc intre 8-10 aprilie la Cluj. Evenimentul desfasurat sub inaltul patronaj al Universitatii Babes-Bolyai si a Oxford Union Society, a inceput vineri, cu evenimentul Opening Debate. Astfel, Aula Magna din cadrul Universitatii Babes-Bolyai a gazduit un eveniment de mare tinuta in cadrul caruia cei patru invitati din cadrul Oxford au dezbatut impotriva reprezentantilor miscarii romanesti de dezbateri, pe temele: "This House Would Make English An Official Language Of Romania", "This House Believes That NATO Should Target Kadhaffi" si "This House Would Rather Study in Romania Than The UK". Opening Debate a fost urmat de un training de 4 ore tinut de catre colegii de la Oxford la Facultatea de Drept pe teme legate de formatul de British Parliamentary.
Turneul care a inceput a doua zi a beneficiat de participarea a 24 de echipe din Romania si Ungaria, corpul de arbitri fiind format din Jonathan Leader Maynard, Emi Beteringhe, Radu Stoita, Neil Dewar, Lizzie Bauer. Motiunile au fost:

1.      THW give parents access to their kids’ Facebook accounts.
2.      THBT characters of particular racial or ethnic groups should be played by members of those racial or ethnic groups.
  1. THW grant amnesty to dictators who voluntarily leave office.
  2. THB that adoption agencies that receive state funding should give priority to same sex couples
  3. THW tax churches which make a profitsemifinala
  4. THW allow judges to pardon persons who have leaked state secrets, if they judge those secrets to be of public interest.- finala
Finala a avut loc duminica, intr-un cadrul deosebit, Salina Ocna Turda, la 100 de metri sub nivelul solului. Castigatoare in clasamentul pe echipe a fost echipa Bristol/Oxford Law A - Laurentiu Marin Balasa/Petru Seicaru, in timp ce competitia individuala a fost castigata de ai noştri, Radu Cotarcea şi Bianca Dragomir. Felicitari castigatorilor si tuturor participantilor, pentru o competitie care a fost apreciata la superlativ de invitatii nostri de la Oxford, foarte placut impresionati de nivelul dezbaterilor din Romania.Tab-ul competitiei pe http://tabstats.blogspot.com/2011/04/meeting-great-debaters-results.html

Felicitări, Radu şi Bianca pentru performanţe şi celorlalţi studenţi plecaţi din Sfântu Gheorghe care au participat pentru prima dată la o competiţie de un asemenea nivel, Laura Ardeleanu şi Vlad Vidican, dar şi pentru toţi participanţii, pentru că nu-i aşa, la debate toată lumea câştigă, indiferent de rezultatul din concurs... Speciale felicitări echipei de organizare din Cluj condusă ca de obicei de Emil Mesaroş şi completată de Ştefan Strilciuc şi Irina Suatean. Bravo, dragilor!

luni, 11 aprilie 2011


propunere de program pentru Cortul Tineret pentru Comunitate...
întâlniri cu adolescenţii miercuri la C. Brâncuşi şi marea întâlnire cu voluntarii
joi de la 17.00 la Centrul de Tineret din CNMV!

miercuri, 6 aprilie 2011

FELICITARI, BIANCA!

Comisia de selectie online a incheiat deliberarile si putem anunta cine va beneficia de bursa IDEEA pentru IYF2011. La capitolul vorbitori a fost simplu. Am avut doar trei candidati, deci au trecut automat de selectie: Laura Gheorghe, Ionescu Teodor Sovaiala, Radu Bitu.
La capitolul coach, am avut de ales intre trei candidati: Bianca Dragomir, Victor-Iulian Maier si Ioan Nascu. Fiecare membru al comisiei a acordat fiecarui candidat un scor de la 0 la 10 la categoriile experienta in dezbateri, judecarea unei runde mostra, coaching pe un caz mostra.
A fost ales candidatul care a intrunit cel mai mare punctaj total si anume: BIANCA DRAGOMIR!