joi, 22 decembrie 2011

BURSELE SFÂNTU GHEORGHE 2011

  • RADIO MUREŞ: Burse de excelenţă la Sf.Gheorghe !

  • Covasna, 22 decembrie 2011
Burse de excelenţă la Sf.Gheorghe !
Ele au fost acordate azi, de Consiliul Local, unui număr de cinci elevi  din ultimul an de liceu, cu rezultate bune la învăţătură. Printre aceştia se numără şi Gabriel Moise, elev la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul" din Sfântu Gheorghe, care a primit oferte din partea mai multor facultăţi prestigioase din străinătate, iar miercuri a fost instiintat  că a fost admis la Oxford.
Fiecare bursier a primit câte 3.000 de lei, cu 1.000 de lei mai mult decât bursierii de anul trecut.
Departajarea s-a făcut  în funcţie de media la învăţătură din ultimii trei ani, la care s-au adăugat puncte pentru premiile obţinute la concursuri şi olimpiade naţionale şi internaţionale, participarea la diverse proiecte şi acţiuni de voluntariat.
Bursele de excelenţă au fost iniţiate în anul 2009 la propunerea consilierului local Mădălin Guruianu.

Mara Deleanu

Observatorul de Covasna: Au fost acordate Bursele Sfântu Gheorghe

5 elevi din oraş au primit din partea Consiliului Local câte 3.000 de lei.

Moment festiv ieri la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Sfântu Gheorghe din acest an. După ce la începutul şedinţei aleşii locali au fost colindaţi de către spiriduşii  de la Povestea din Ajun, primarul Antal Árpád i-a premiat pe cei cinci elevi care au câştigat bursele Sfântu Gheorghe. Aceştia sunt Mester Ágnes de la Liceul Teoretic “Székely Mikó”; Both Csaba Attila, Liceul Teoretic “Mikes Kelemen”; Bandi István-Zsolt, Grup Şcolar “Puskás Tivadar”; Gabriel Moise, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”; Toth Gödri Iringó, Liceul Teoretic “Székely Mikó”. Bursierii au fost aleşi după mai multe criterii, nu numai notele la învăţătură au contat ci şi activităţile de voluntariat, sportive sau alte activităţi extraşcolare. Valoarea burselor este de câte 3.000 lei.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe i-a desemnat pe câştigătorii din acest an ai „Burselor de excelenţă Sfântu Gheorghe”.


Selectarea elevilor a fost efectuată de către Comisia de evaluare a bursei, iar punctajul a fost acordat pe baza sumei celor trei medii generale obţinute în fiecare an, din primii trei ani de liceu – clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a, pe baza premiilor obţinute la concursuri, dar şi ţinând cont de calităţile organizatorice (orice implicare în organizarea unui proiect, a unui eveniment în cadrul ONG-urilor sau Consiliilor Elevilor etc).
Aşadar, cei cinci elevi bursieri sunt: Mester Ágnes, elevă la Liceul Teoretic “Székely Mikó” Sfântu Gheorghe; Both Csaba Attila, elev la Liceul Teoretic “Mikes Kelemen” Sfântu Gheorghe; Bandi István-Zsolt, elev la Grupul Şcolar “Puskás Tivadar” Sfântu Gheorghe; Moise Gabriel, elev la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe; Toth Gödri Iringó, elevă la Liceul Teoretic “Székely Mikó” Sfântu Gheorghe.
Anul acesta, doar 13 dintre elevii de clasa a XII-a din municipiu şi-au depus dosarul în cadrul „Burselor Sfântu Gheorghe”, deşi suma primită este mai mare decât anul trecut,, respectiv  3.000 de lei pe elev.
Programul Bursele “Sfântu Gheorghe” a fost iniţiat de către Mădălin Guruianu, Preşedintele Comisiei de Sport şi Tineret din cadrul Consiliului Local şi are ca scop de sprijinirea materială a tinerilor din anul terminal de la unităţile de învăţământ din municipiul Sfântu Gheorghe.
Ana Alina Costache

HirmondóÁtadták az ösztöndíjakat

A város legjobb diákjait díjazták














image
Ünnepi hangulatot varázsoltak a sepsiszentgyörgyi diákok a tegnapi tanácsülésen

Tegnap díjazta a városi tanácsülés megkezdése előtt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a megyeszékhely legjobb tanulóit. Mădălin Guruianu városi tanácsos három évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy pénzjutalmat adjanak a kiválóan tanuló szentgyörgyi diákoknak elismerésül. Idén öt tanuló kapta meg a fejenkénti háromezer lejes Szent György-ösztöndíjat.
Ünnepi hangulatban kezdődött tegnap a sepsiszentgyörgyi tanács soros ülése, ugyanis a Mikes Kelemen Főgimnázium és a Mihai Viteazul-iskola diákjai, kiegészülve egy pár egyetemistával, karácsonyi dalokkal lepték meg a honatyákat. Ezt követte a Szent György-ösztöndíjak átadása. Elsőként a Székely Mikó Kollégium diákjának, Mester Ágnesnek nyújtotta át Antal Árpád polgármester az oklevelet, aki kilencedik osztálytól egészen tizenegyig tízes osztályzattal végzett.
Both Csaba Attila is elismerésben részesült, a Mikes Kelemen Líceum diákja a magyar nyelv és irodalom terén ért el nagyszerű eredményeket, egyébként pedagógusnak készül. Bandi István Zsolt, a Puskás Tivadar Szakközépiskola tanulójának munkáját is értékelték, mint ahogy a Mihai Viteazul-iskola diákját, Moise Gabrielt is. Tóth Gödri Iringót is kitüntették, aki a Székely Mikó Kollégium tanulójaként érdemelte ki az ösztöndíjat.
Lévai Barna

PREMII PENTRU COMUNITATE


Gala „Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani”


Miercuri seara, Teatrul din Sfântu Gheorghe a fost gazda galei ce a încheiat şirul de evenimente „Sfântu Gheorghe, oraş de 550 de ani”. În cadrul galei au fost premiate cu diplome şi medalii personalităţile marcante ale oraşului, elevi, voluntari, oameni de afaceri, reprezentanţii unor organizaţii civile, actori, politicieni sau medici.
În discursul de deschidere, primarul Antal Árpád a vorbit despre faptul că la Sfântu Gheorghe în ziua de azi nu se trăieşte mai prost decât în trecut, sau mult mai prost decât se va trăi în viitor.
Printre premianţi s-au numărat elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” Ştefania Ursică, pentru aprecieri primite la Olimpiada naţională de geografie de la Timişoara, şi Gabriel Moise, care a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Chimie de la Timişoara.
Printre sportivii distinşi se numără Cristian Ştefan, medaliat cu aur la Campionatul Naţional de Culturism, Estera Dobre de la CSM Sfântu Gheorghe, campioană naţională şi vicecampioană europeană la lupte libere.
La categoria Asociaţii pentru Tineret au preluat medalia „Sfântu Gheorghe oraş de 550 de ani”, printre alţii, Mădălin Guruianu, conducătorul Clubului de Debate Sfântu Gheorghe, Daniel Şanta, preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, şi Emil Pantelimon, managerul de proiect al Asociaţiei ECOU.
Au fost acordate medalii şi acelor firme care au contribuit la dezvoltarea oraşului prin angajări sau investiţii, la această categorie primind distincţie printre alţii şi Ioan Ţiţeiu, patronul firmei Arcon. De asemenea, au fost premiate instituţiile de cultură din oraş, printre care şi Teatrul „Andrei Mureşanu”.

miercuri, 21 decembrie 2011

Despre multiculturalitate în Parlamentul European, cu 3 tineri din Sfântu Gheorghe


În cursul săptămânii trecute, problema multiculturalității din zona noastră a fost discutată pe larg în cadrul Parlamentului European din Strasbourg. Membri de seamă din diverse organizatii non-guvernamentale din România, Slovacia, Ucraina sau Ungaria au luat cuvântul în cadrul ședințelor din P.E. și au prezentat pe rând situații actuale privite atât din punctul de vedere al majorităților cât și al minorităților. Dintre cei 40 de  participanți la Charta XXI, România a fost reprezentată de 5 tineri, dintre care 3 sunt originari din Sfântu Gheorghe - Daniel Cruceriu, Zsigmond József și Alina State. Cei doi din urmă au avut șansa de a se adresa direct în cadrul ședinței Parlamentului European susținând și argumentând de ce multiculturalitatea este posibilă și care sunt cazurile concrete care se desfășoară în județul nostru. Feedbackul a fost pe cât se poate de pozitiv, iar faptul că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe tocmai s-a implementat un buget separat pentru proiectele multiculturale, a oferit României în fața celorlalte țări un plus de imagine.

Şi ideea festivalului „Povestea din Ajun” a fost aplaudată, iar cea cu poza cu un prieten/prietenă de etnie maghiară, dacă eşti român sau cu un prieten/prietenă de etnie română, dacă eşti maghiar, plus câștigarea unei excursii la Viena pentru cei doi a fost extrem de apreciată, motiv pentru care slovacii au promis să o pună în practică anul viitor.

Mişcarea reconcilierii în primul rând este o formă de comportament şi stil de viaţă. Aderarea este posibilă prin semnarea prezentei petiții. Noi, iniţiatorii Mişcării Reconcilierii din cele şapte ţări, suntem conştienţi de responsabilitatea noastră faţă de generaţiile viitoare, de aceea în loc de duşmănire am ales drumul reconcilierii. Ţinem la limba maternă, la istoria şi la cultura noastră. Nu vrem să le desfiinţăm, ci să le acceptăm diferenţele dintre noi. Petiția poate fi semnată de către toţi cei care cred în aceste valori ale multiculturalităţii la adresa www.chartaxxi.eu.

În numele delegaţiei României,
Alina State


luni, 19 decembrie 2011

RADU COTARCEA: GÂNDURI ÎNAINTE DE MONDIALE

Radu Cotarcea, Director Turneu "Saint George, City of Debate V", 2011



OXBRIDGE

In turneele Oxford Intervarsity (IV) si Cambridge IV, cunoscute, la fel ca si cele doua facultati simplu ‘Oxbridge’, debateri din toata lumea concureaza pentru doua dintre cele mai ravnite trofee din circuitul international de dezbateri. De altfel, fiind relativ apropiate de sfarsitul anului competitional (la numai o saptamana distanta intre ele), adeseori echipele care castiga aceste turnee sunt considerate favorite la campionatele mondiale care se deruleaza in fiecare an la sfarsitul lui Decembrie – inceputul lui Ianuarie,
Personal, Oxford a reprezentat mereu unul dintre turneele care-mi scapau la limita. In 2009, a fost unul dintre primele turnee internationale de acest nivel la care am concurat impreuna cu Grigore Pop din Cluj. A reprezentant in acelasi timp si prima calificare in eliminatorii unde am pierdut insa in semifinale. Anul urmator, impreuna cu Bianca Dragomir am reusit aceasi calificare dar din nou, ne-am oprit in semifinale.

Anul acesta am reusit sa depasim aceasta bariera. Impreuna cu Octav Buta am reusit calificarea in finala unde am avut onoarea sa vorbim de la acelasi pupitru de la care si-au prezentat pledoariile personalitati precum Dalai Lama, Winston Churchill, Richard Nixon, Jimmy Carter, pentru a enumera numai cateva. Din pacate, acest gand a inspirat echipa olandeza care reprezenta facultatea Leiden mai mult si nu am reusit sa ne insusim trofeul.

Acest esec la limita trebuie sa recunosc ca a fost extrem de frustrant, cu atat mai mult cu cat dupa turneele Meeting the Great Debaters, Budapest Open si Campionatele Europene din Irlanda din vara, reprezenta a 4-a finala la rand pierduta in tot atatea turnee. Cu acest gand, i-am promis lui Octav, colegul cu care am jucat si la Cambridge si cu care voi concura si la campionatul mondial ca nu vom mai pierde nici o finala. Am avut dreptate, insa nu in cel mai fericit mod posibil. Cambridge a reprezentat un esec usturator in care nu am reusit nici macar calificarea in eliminatorii, lucru care de mult il consideram a fii un obiectiv modest.

Tragand linie la o saptamana competitionala intensa, traditia va dicta ca nu vom fii favoriti la campionatul mondial de la Manila insa acest lucru nu poate decat sa ne motiveze. In retrospectiva, o finala ratata la limita la acest nivel nu ne dovedeste decat ca avem potentialul sa castigam trofeul suprem iar Cambridge IV se va putea dovedi a fii tocmai dusul rece de care aveam nevoie inainte de competitie pentru a valorifica acest potential. In acelasi timp daca vom avea onoarea sa ne calificam in finala, promisiunea facuta atat colegului meu cat si mie insumi ramane valabila.

Radu Cotarcea

Central Open Bucureşti, ediţia I

8 persoane au făcut parte din delegaţia pe care Debate Club Saint George a deplasat-o la prima ediţie a Openului din Bucureşti la sfârşitul săptămânii trecute. 4 runde cu meciuri tari în prima zi, plus sferturi, semifinale şi finale duble - avansaţi şi începători, cu premii pentru toţi câştigătorii, atât la cele două categorii de experienţă, cât şi la individual, plus finala mare desfăşurată în Amfiteatrul Facultăţii de Drept din Bucureşti, au condus, în ciuda întârzierilor, la o ediţie cu mult mai multe puncte albe decât negre, aşa că: MULŢUMIM FRUMOS ORGANIZATORILOR şi FELICITĂRI PENTRU O PRIMĂ EDIŢIE EXTREM DE CONSISTENTĂ ŞI VALOROASĂ!
La vorbitori, categoria a II-a, locurile I - Raluca Popa şi II - Felicia Marinescu, plus un sfert de finală pentru Dragoş Muntean în echipa combinată cu 2 colegi clujeni au fost performanţele delegaţiei din care au mai făcut parte Victor Bolog, coleg cu primele două premiante şi echipa Andreea Cucu, Simina Gheorghincă şi Ioan Ganea jr., echipă care a reuşit 2 victorii din 4 meciuri în preliminarii şi nu a reuşit calificarea în eliminatorii, dar care, sperăm să-şi revină la forma cu care ne-a obişnuit şi să-şi ia revanşa la următoarele competiţii din anul următor, mai ales datorită faptului că cele două fete din echipă se află în ultimul an de competiţii pentru liceeni.

Am tras linia unui an foarte bun pentru debate-ul din Sfântu Gheorghe, dar nu este vreme de odihnă. La întâlnirea de joi de la Club vom vorbi despre participarea echipelor de "boboci" la Primu Turneu ARGO, ianuarie 2012 şi îi ţinem pumnii lui Radu Cotarcea, care după ce a reuşit o finală la Oxford Open în toamna aceastui an, va reprezenta peste 2 săptămâni România la Campionatul Mondial din Manila-Filipine!

Mădălin Guruianu

Coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe