marți, 20 septembrie 2011

Debate Club Sfântu Gheorghe iese la curăţenie! Let’s do it, Romania!




Tinerii din clubul de dezbateri academice din Sfântu Gheorghe vor participa pentru al doilea an consecutiv la acţiunea de implicare civică şi de protecţie a mediului, „Let’s do it, Romania!” Sâmbătă 24 septembrie, Ziua Curăţeniei în toată ţara, începând cu ora 9 dimineaţa, cei peste 25 de membrii de club prezenţi în Sfântu Gheorghe, în frunte cu vicecampionul european la debate, Radu Cotarcea, vor participa la acţiune, cu deviza clară că vorbele meşteşugite şi gândirea critică trebuiesc dublate de fapte pe măsură, pentru o adevărată schimbare a mentalităţilor.
Felicităm organizatorii pentru iniţiativă şi invităm şi alte organizaţii, grupuri, oameni obişnuiţi să ni se alăture la această acţiune de curăţenie, extrem de binevenită atât la nivel practic, cât şi la nivel de mesaj transmis.

Mădălin Guruianu,
Coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe  

marți, 6 septembrie 2011


PERFORMERII DE LA DEBATE CLUB SFÂNTU GHEORGHE


VICECAMPIONI EUROPENI DIN SFÂNTU GHEORGHE

Cei mai importanţi debateri pe care i-a avut vreodată Sfântu Gheorghe, Bianca Dragomir şi Radu Cotarcea au reuşit să treacă de încă o barieră şi, după semifinalele de anul trecut, au reuşit să prindă finala Europenelor din acest an, competiţie care a avut loc între 6-13 august în Galway, Irlanda. Chiar dacă finala a fost pierdută în faţa echipei din Tel Aviv / Israel, prezenţa unei echipe româneşti în finala competiţiei Galway Euros 2011 este o mare realizare şi readuce debate-ul românesc în vârful unde se afla acum trei ani când Dan Cristea şi Nicoleta Lupea au câştigat competiţia de la Tallinn Euros 2008. Deasemenea, colegii din delegaţia României, Călin Mureşanu, Ioana Stupariu şi Ioana Georgescu, Bianca Prunea, au realizat un parcurs foarte bun, cu 14 puncte obţinute în cadrul competiţiei, ajungând la doar un punct distanţă de calificarea în sferturi, deşi se aflau la prima participare la Europene.

Pentru Debate Club Sfântu Gheorghe, Radu Cotarcea a ţinut să rememorize experienţa: “Acest Parlament ar reintroduce pedeapsa capitala”; “Acest Parlament ar interzice publicarea cartii Mein Kampf pentru totdeauna”; “Acest Parlament ar sista orice forma de sprijin atat pentru Israel cat si pentru Autoritatea Palestiniana pana cand se ajunge la pace” reprezintă doar câteva dintre moţiunile de la această competiţie. Pe fiecare dintre aceste teme le-am auzit pentru prima oara înainte de runda în cauză şi am avut 15 minute la dispoziţie să pregătim două pledoarii a câte 7 minute fără acces la orice fel de resursă electronică. Acest lucru a fost cu atât mai provocator cu cât nu era îndeajuns doar să fim suficient de bine informaţi asupra subiectului, dar trebuia să pregătim susţinerea oricărei dintre cele doua perspective, poziţia în dezbatere fiind desemnată aleator.  Dupa 3 zile si 9 runde, ne-am calificat în sferturile turneului unde am dezbătut “Acest Parlament ar interzice companiilor europene sa vândă armament în afara UE” urmate de semifinale – “Acest Parlament ar interzice persoanelor care au lucrat în mass-media să candideze pentru o poziţie publică pentru 4 ani de la demisie”. Cu atenţie, emoţii şi, de ce sş nu recunoaştem, puţin noroc, am reuşit să ne calificăm în finală. Dacă fiecare dintre moţiunile pe care am jucat până în acel moment au fost dificile prin prisma cunoştinţelor specifice de care aveam nevoie pentru a dezbate pe ele, măcar ne ofereau o discuţie practică în care puteam aduce argumente bazate pe exemple reale. Moţiunea din finala în schimb nu a mai beneficiat de acest lucru: “Acest Parlament crede că Dumnezeu exista”. Din pacate, nu am reusit sa trecem peste acest ultim hop, victoria mergand in cele din urma catre echipa Tel Aviv A. Evident, motiunea a dezavantajat toate echipele in aceasi masura si nu s-a pus problema sa dam vina pe ea pentru infrangere dar, cum ne avertiza un amic care in anul precedent a pierdut in aceasi etapa a campionatului, sa pierzi in finala te va bantui multa vreme, si nu pot sa nu ma intreb cum ar fi evoluat meciul pe alta motiune. Nu putem acum decat sa ne bucuram ca am reprezentat onorabil delegatia romaneasca si sa speram ca la fel cum anul acesta am depasit performanta anului precedent, la anul să aducem şi cupa cu noi acasă şi să-i facem pe toţi cei care ne-au sprijinit de la parinţi, la trainer, colegi şi prieteni mândri.” (Radu Cotarcea, Vicecampion European 2011) 
Radu Cotarcea în timpul discursului său din finala Campionatului European 2011
Printre obiectivele mărturisite de Radu Cotarcea se află participări la Campionatele Mondiale din Manila / Filipine şi Europenele de anul următor de la Belgrad, dar şi puternicele open-uri de la Oxord sau Cambridge. 





CAMPIONATELE NAŢIONALE ŞI REGIONALE


Actuala generaţie de liceeni de la Debate Club Sfântu Gheorghe au participat săptămâna trecută la Campionatele Regionale din Transilvania, Cluj 29, 30 august şi Campionatele Naţionale din Timişoara 1-5 septembrie. 2 echipe: Sfântu Gheorghe 1 - Andreea Cucu, Simina Gheorghincă, Ioan Ganea jr şi Sfântu Gheorghe 2 - Felicia Marinescu, Victor Bolog, Raluca Popa şi un arbitru, Mădălin Guruianu, au încercat să continue tradiţia performanţelor clubului de dezbateri academice din oraşul nostru.
Calificare în semifinale pentru S.G. 1 şi implicit la Naţională, plus locul al II-lea la vorbitori pentru Simina Gheorghincă şi al IV-lea pentru Andreea Cucu au reprezentat motive de bucurie pentru delegaţia noastră. Locul al IX-lea obţinut de S.G. 2, în condiţiile în care primele 8 mergeau în sferturi, plus cooptarea Ralucăi Popa pentru Naţionale împreună cu doi colegi din Cluj, au însemnat satisfacţii suplimentare şi astfel Sfântu Gheorghe a deplasat 5 oameni la Naţională, 4 debateri şi un arbitru.


Andreea Cucu îşi ţine discursul sub privirile atente ale coechipierilor Simina Gheorghincă şi Ioan Ganea jr.
Începută sub auspicii nefavorabile, înfrângere în primul meci pentru echipa din Sfântu Gheorghe, Naţionala de la Timişoara nu părea să ne surâdă. Dar au urmat 4 meciuri grozave şi tot atâtea victorii categorice, una dintre ele fix în faţa a trei fete din Ploieşti, care peste doar 2 zile au devenit campioane naţionale. Calificarea de pe locul al II-lea după numărul de puncte, ca cea mai bine clasată echipă cu o înfrângere şi 4 victorii, în condiţiile în care nu a existat decât o singură echipă cu maxim de victorii, a însemnat un motiv de mare satisfacţie pentru delegaţia noastră. Din păcate traseul s-a încheiat în sferturi, unde lipsa de experienţă şi de atenţie şi-a spus cuvântul, după cel mai strâns meci al rundei, echipa noastră părăsind competiţia la limită, cu un vot de 2-1 din partea celor 3 arbitrii.
Atât locul obţinut după calificări, cât şi clasarea a V-a pe ţară la vorbitori a Siminei Gheorghincă sunt dovada clară că există enorm potenţial pentru debaterii din Sfântu Gheorghe, cu toţii realizând cât de aproape poate fi performanţa în momentul în care te preocupă serios un subiect şi cum un oraş mic nu mai este nici pe departe un aşa mare dezavantaj precum vor alţii să ne lase să credem.
Mădălin Guruianu a făcut parte din completul de 7 care au arbitrat Finala Campionatului Naţional 2011, ţinută în Sala Mare a Primăriei din Timişoara
Chiar dacă nu a fost să repetăm experienţa de acum 4 ani când actualii vicecampioni europeni, Bianca Dragomir şi Radu Cotarcea aduceau titlul naţional la noi în oraş, suntem convinşi că Sfântu Gheorghe şi-a reconfirmat respectul şi admiraţia tuturor celor implicaţi în lumea debate-ului şi suntem convinşi că la următoarele competiţii interne sau internaţionale, aceşti tineri de toată isprava ne vor face să ne simţim din nou mândri. 
FELICITĂRI, DRAGILOR ŞI SĂ NU UITAŢI NICIODATĂ CĂ VISELE NU NI LE POATE LUA NIMENI!

Mădălin Guruianu
Coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe