duminică, 28 noiembrie 2010

Osono în turneu, din nou...

Cel mai longeviv spectacol din Sfântu Gheorghe pleacă din nou peste hotare!

Trupa de Teatru Osonó, alcătuită din elevi din Liceul „Mikes Kelemen”, Liceul de Arte „Plugor Sándor”- clasa de actorie şi Şcoala de Arte şi Meserii începe de marţi 30 nov. un turneu în Ungaria. Spectacolul „Fragmente din povestea ratacirii” (r: Fazakas Misi) va fi jucat de patru ori în Teatrul din Jászberény şi ăn Teatrul Bakelit din Budapesta. În Budapesta, actorii din Trupa Osonó sunt invitati sa sustine si workshopuri de arta actorului 
Spectacolul a fost jucat pana acuma de 323 de ori, si premiat cu opt premii naţionale şi internaţional, ajungând să fie jucat în Thailanda, Anglia, Serbia, Germania, Austria, Elveţia, Ungaria şi la foarte multe festivaluri din ţară..

1 DECEMBRIE, ZIUA NAŢIONALĂ VS. ZIUA NAŢIUNII !

Discuţii destul de aprinse duminică după-amiaza la Casa cu Arcade, unde Debate Club Sfântu Gheorghe a pus la cale o dezbatere publică pe controversata temă din titlul acestei postări.
Larisa Gîfei, Andreea Bologa şi Elisa Imbrea au deschis discuţia oferindu-ne definiţiile, exemplele şi starea de fapt, pentru ca următorii vorbitori să-şi susţină moţiunea de-o parte sau de cealaltă, Ioan Ganea justificând printr-o paralelă cu Sărbătorirea Crăciunului, de ce ar trebui ca 1 Decembrie să rămână Ziua Ţării, dar să o sărbătorească poporul, pentru ca Raluca Popa, Andreea Cucu şi Simina Gheorghincă să susţină, fiecare în felul ei propriu, teoria conform căreia este o eroare în alegerea Zilei Naţionale la 1 decembrie, odată OUT, pentru românii din afara graniţelor ţării, care ar putea sărbători cu mai multă uşurinţă o Zi a românilor de pretutindeni, pe modelul "15 martie al maghiarilor", şi odată IN, pentru că actuala dată are o conotaţie extrem de negativă pentru minorităţile de la noi, cu precădere cea maghiară.
Din exteriorul clubului au luat cuvântul doamna profesoară Luminiţa Cornea, care a ridicat două probleme interesante, a condiţiilor meteo nefavorabile, dar mai ales a postului în care pică o asemenea dată în calendar, avansând chiar data de 10 martie ca o posibilă variantă de Zi Naţională, dl Şerban Valeriu, cel care a insistat pe încercarea de a păstra valori comune şi astfel că am putea sărbători în comun români şi maghiari deopotrivă oricâte sărbători şi oricând le-am avea, dl Traian Antonescu, care a reiterat valoarea simbolică a momentului istoric, Dan Manolăschecu, cu un discurs un pic mai lung dar cu destule argumente de partea adepţilor Zilei de 1 decembrie ca Zi Naţională, iar mie mi-a revenit plăcerea să concluzionez, nu cu pretenţia de exhaustivitate, ci de încercare de viziune mai rece, mai pragmatică, mai "ca la debate", cu accent pe partea de argumentare, nu pe figurile de stil şi oratorie, dând câştig de cauză celor care susţin că 1 decembrie este aleasă nefericit ca Ziua Naţională a României.

După dezbateri anul trecut în cadrul Clubului, anul acesta în public, consider că subiectul poate fi păstrat pe masa dezbaterilor şi chiar extins în viitor, astfel încât o mai mare parte a oamenilor să-şi exprime punctul de vedere, cei care vor, desigur!, pe subiectul necesităţii alegerii unei alte Zile Naţionale...

Disputo, ergo sum!
foto de la eveniment aici: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=143131902406206&set=a.143131622406234.40539.100001281904659&ref=notif&notif_t=like#!/album.php?aid=40539&id=100001281904659


Alexandra Onofrei / Marele Premiu la Poezie!


La a patra ediţie a Festivalului Naţional de Poezie „George Ţărnea”,

Alexandra Onofrei din Sfantu Gheorghe a câştigat Marele Premiu


Râmnicu Vâlcea a fost locul în care la acest sfârşit de săptămână a avut loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional de Poezie „George Ţărnea”. Dintre cei 36 de concurenţi din judeţele: Brăila, Buzău, Bucureşti, Braşov, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Satu Mare, Suceava, Vaslui, Vrancea, Vâlcea, dar şi din Republica Moldova.
Marele premiu „George Ţărnea” a fost câştigat de Alexandra Onofrei din Sfântu Gheorghe, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Prezentă la festivitatea de premiere, câştigătoarea ne-a spus: „Am o imensă mulţumire pentru faptul că am reuşit această performanţă deosebită. Îmi place să scriu poezie. În clasa a X-a, am inceput sa scriu în mod serios poezie. M-am gândit la viitorul meu şi consider că am ales un drum care mi se potriveşte. Pentru mine scrisul a devenit un mod de viaţă, iar prin poezie îmi exprim sentimentele şi trăirile. Prin poezie consider că am ceva de spus şi aceasta este modalitatea prin care o fac cel mai bine. Pentru mine castigarea marelui premiu „George Tarnea” a fost un lucru neaşteptat. Consider că acest festival reprezintă o rampă de lansare, deoarece câştigarea marelui premiu a adus cu sine şi editarea volumului meu de debut, ceea ce este mai important decât acordarea unei sume de bani. Este foarte greu să publici un volum în zilele noastre. Mai este important pentru că din juriu au făcut parte oameni de cultură importanţi şi mă bucur că poezia mea chiar este apreciată”.

duminică, 14 noiembrie 2010

Debate Power!

La invitaţia inspectoarei şcolare de limba română, Alice Pop, aproximativ 50 de persoane din tot judeţul Covasna,, un sfert dintre ei profesori şi restul elevi, au participat vineri la o prezentare a Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe, în Amfiteatrul Colegiului Naţional Mihai Viteazul.
Prima oră a fost o demonstraţie de argumentare asupra temei "debate-ul ar trebui introdus ca şi metodă de predare în şcoli", într-o dispută doi la doi, în care afirmatori au fost Antonia Mari şi Andreea Cucu, iar negatori, Simina Gheorghincă şi Dani Cruceriu. Cu câte un absolvent din Sfântu, ajuns acum student la Cluj, în ambele echipe - Antonia la Drept, Dani la Biologie şi cu câte o elevă în clasa a XI-a în C.N.M.V, deja extrem de experimentatele Andreea şi Simina, meciul a atras atenţia  publicului şi a demonstrat din plin utilitatea unei asemenea activităţi pentru elevi, aceştia probând fără drept de tăgadă o mulţime de calităţi pe care greu le-ar fi putut obţine fără implicarea în mişcarea de debate... Felicitări încă odată, dragilor şi Succes mai departe!

Cu speranţa că măcar o parte dintre cei prezenţi acolo vor dori să folosească informaţiile obţinute în meci sau în prezentarea de după şi cu convingerea fermă că dezbaterile academice ajută din plin la formarea unei noi generaţii de lideri, mai antrenaţi, mai disponibili, mai implicaţi şi mult mai bine pregătiţi pentru viaţă, închei cu asigurarea că vom fi întotdeauna deschişi la orice formulă de parteneriat cu oamenii deschişi la minte, pentru că, nu-i aşa, "Împreună chiar suntem mai buni!".

P.S. Campionii noştri din Sfântu Gheorghe, BIANCA DRAGOMIR ŞI RADU COTARCEA au făcut break-ul, adică au trecut în eliminatorii la prestigiosul turneu de dezbateri academice de la Oxford!

update... AU REUŞIT SĂ AJUNGĂ PÂNĂ ÎN SEMIFINALE, iar RADU a fost AL TREILEA VORBITOR al competiţiei!... după aceeaşi performanţă la Europenele din vară, aşteptăm cu mare speranţă campionatul Mondial din Botswana...
FELICITĂRI, BIANCA ŞI RADU!

Mădălin Guruianu
Coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

SFÂNTU GHEORGHE CITEŞTE!

şi tot duminică 28 noiembrie, în deschiderea dezbaterii publice pe tema "1 decembrie - ziua naţională vs. ziua naţiunii" 
 


luni, 8 noiembrie 2010

Competiţie naţională în format WS la Slănic Moldova


Însoţite de profesori ca şi arbitrii, 18 echipe din mai multe oraşe ale ţării - Bucureşti, Cluj, Iaşi, Reşiţa, Botoşani, Focşani, Sfântu Gheorghe, Târgu Ocna, Buhuşi, Satu Mare, Constanţa, Buzău şi-au dat întâlnire între 4 şi 7 octombrie la Slănic Moldova pentru un campionat de dezbateri academice în format Worlds Schools, adresat în mare măsură începătorilor.
După cele 4 runde de vineri şi eliminatoriile de sâmbătă dimineaţă a urmat finala dintre combativa echipă a celor 3 fete din Reşiţa, Corina Grădinaru, Laura Brăila şi Diana Basaca, deloc întâmplător ocupante în ordinea enumerării a locurilor 2, 5 şi 8 la vorbitori individuali şi solida tripletă din Bucureşti, format din Ana Maria Radoveneanu, Larisa Bănuţă şi Theodor Stanbeca, locurile 1, 4 şi 11 la individual. Condusă “de pe margine” de doamna profesoară Tuchilă şi “din teren” de ocupanta primului loc la vorbitori, echipa din Capitală a obşinut un verdict de 5-2 din partea celor 7 arbitrii, depăşind echipa reşiţencelor, antrenată de doamna profesoară Sprînceană. Locurile 3 au fost ocupate de echipele Cluj 1 – Alexandra Neag, Daniela Stircu, Anca Roman, coach Petean Alexandra şi Botoşani Sunshine – Cristian Cercel, Loredana Bîrsan, Andreea Popovici, profesor însoţitor dna Petrune.
Cu inevitabilele contradicţii atunci când se joacă într-un format mai puţin uzitat, World Schools intrând de curând în atenţia mai multor cluburi de dezbateri din ţară, după ce ani de zile el a fost promovat de debaterii ploieşteni, precursorii acestui stil extrem de dinamic şi atractiv, per total, competiţia a fost un succes atât pentru profesorii prezenţi, dar mai ales pentru majoritatea elevilor prezenţi care s-au declarat „îndrăgostiţi” de noul format.
Chiar dacă echipa din Sfântu Gheorghe nu a reuşit nici o victorie în cele 4 meciuri de calificare, Raluca Popa, Alexandra Mesaroş, Cornelia Seceleanu au avut destul de învăţat la această competiţie în care temele de discuţie au fost „introducerea uniformelor şcolare obligatorii” şi „desfiinţarea grădinilor zoologice”.  
Se cuvine să adresăm mulţumiri organizatorilor, în frunte cu dl profesor Ciprian Zaharia - preşedinte ARDOR Moldova, pentru experienţa reuşită de la Slănic Moldova şi lui Emil Mesaroş – preşedinte ARDOR Transilvania, pentru ajutorul în ceea ce priveşte softul de arbitaj.
Închei cu speranţa că nimeni dintre cei implicaţi în debate nu va uita că în fond, între KP şi WS vorbim de o diferenţă formală – ca-ntre formate, sic! -, nu esenţială, în ceea ce priveşte fondul care va rămâne întotdeauna învăţarea de către tânăra generaţie a apelului constant la argumente logice, ca bază esenţială a dialogului. Fie ca această ultimă parte să rămână întotdeauna mult mai importantă decât orice altceva... fie ele preferinţe personale sau rezultate în clasament.
A fost o onoare pentru mine să conduc un grup de 12 arbitrii care s-a achitat foarte bine de sarcinile date, iar după o „furtunoasă” şedinţă de arbitraj în noul format World Schools, numai echipele bine pregătite şi vorbitorii cei mai talentaţi au reuşit să fie remarcate pe parcursul rundelor.
Mai mult decât atât, toţi cei prezenţi au aflat de la prima mână date privind a cincea ediţie a  OPEN-ului din martie de la noi, SAINT GEORGE, CITY OF DEBATE, care se va disputa în format WS între 11-13 martie şi despre care în cel mai scurt timp vor exista mai multe date concrete.

Mădălin Guruianu
Director Turneu WS Slănic Moldova

luni, 1 noiembrie 2010

după Cluj...şi înainte de Naţionala de începători de la Slănic...

Debate Club Sfântu Gheorghe şi-a îndeplinit obiectivele la Cluj
Cu medaliile de bronz pe echipe – Andreea Cucu, Raluca Popa, Diana Cojocaru, cu un loc 6 la individual - Andreea Cucu şi cu 2 victorii în preliminarii pentru cea de-a doua echipă – Alexandra Mesaroş, Victor Bolog, Mihai Profiroiu, Debate Club Sfântu Gheorghe s-a prezentat onorabil la competiţia regională în format World Schools de la Cluj din acest sfârşit de săptămână. Dacă săptămâna trecută le remarcasem după turneul de la Slănic pe “experimentata” Andreea Cucu şi debutanta Raluca Popa, acum vă invit să citiţi câteva rânduri de la o altă “boboacă” a clubului, Alexandra Mesaroş, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional Mihai Viteazul.
“A fost o experienţă foarte frumoasă,totul a meritat, oboseala, stresul, cearta… Am cunoscut oameni noi, deschişi, deştepti, frumoşi…Primul meci, eu, îngrozitor de emoţionată, stresată, îmi tremurau mâinile, jucând negator 3. Meci în favoarea noastră. Al 2-lea meci, destul de uşurel pentru mine pentru că am jucat afirmator 1 şi am venit cu cazul de acasă, foarte bine structurat, zise arbitrul, din păcate nu în favoarea noastră a fost decizia. Al 3-lea meci, eram foarte relaxată, sigură pe mine, jucând negator 3. Meci în favoarea noastră. Superb ... abia aştept să continuăm deplasările!”

Director de turneu şi o echipă la Campionatul Naţional de Debate pentru “boboci”

Veştile bune nu se opresc aici, o echipă de începătoare absolute, care le va cuprinde pe Raluca Popa, Alexandra Mesaroş şi încă una dintre colegele debutante de la Debate Club Sfântu Gheorghe, ne va reprezenta la Campionatul Naţional pentru Începători în format World Schools, competiţie care se va desfăşura în următorul sfîrşit de săptămână la Slănic Moldova. Organizatorii evenimentului i-au acordat răspunderea organizării competiţiei coordonatorului Debate Club Sfântu Gheorghe, desemnându-l pe Mădălin Guruianu director de turneu. La naţională vor fi dezbatute 2 moţiuni: “Acest parlament ar interzice obligativitatea uniformelor în şcoală” şi “Acest parlament ar desfiinţa grădinile zoologice”.
Cu speranţa că ne vom întoarce cu rezultate bune şi cu convingerea că toţi cei care practică şi promovează dezbaterile academice aduc un plus de normalitate, de consistenţă şi de  coerenţă în această lume din ce în ce mai lipsită de argumente, închei cu mulţumiri pentru unul dintre sponsorii noştri, dl. Szoke Barna, cel care ne-a oferit sprijin necondiţionat pentru Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe şi vă rog să ne ţineţi pumnii în weekend.
Mădălin Guruianu, Coordonator Debate Club Sfântu Gheorghe