miercuri, 26 august 2009

PROGRAM FORUM

PROGRAM

Duminica 30 august
12.00 - 18.00 sosire participanti
18.00 tragere la sorti echipe mixate + coach
19.00 cina
20.00 sedinta arbitraj
21.00 deschidere oficiala eveniment

Luni 31 august
08.30 - 09.30 mic dejun
09.30 - 11.00 prima runda
11.00 – 11.30 coffee break
11.30 – 13.00 runda a II-a
13.30 – 15.00 pranz
15.30 – 17.00 runda a III-a
17.00 – 17.30 coffee break
17.30 - 19.00 runda a IV-a
19.30 – 20.30 cina

Marti 1 septembrie
08.00 - 09.00 mic dejun
09.00 - 11.00 sferturi finala
11.00 – 11.30 coffee break
11.30 – 13.00 semifinale
13.30 – 15.00 pranz
15.30 – 18.00 finala + festivitate de premiere
19.00 plecare Sfantu Gheorghe - cina / party

Miercuri 2 septembrie
Plecare participanti mixata si sosire participanti clasica
Concursuri de tenis de camp si sah
19.00 cina
20.00 sedinta arbitraj
21.00 deschidere oficiala eveniment

Joi 3 septembrie
08.30 - 09.30 mic dejun
09.30 - 11.00 prima runda
11.00 – 11.30 coffee break
11.30 – 13.00 runda a II-a
13.30 – 15.00 pranz
15.30 – 17.00 runda a III-a
17.00 – 17.30 coffee break
17.30 - 19.00 runda a IV-a
19.30 – 20.30 cina

Vineri 4 septembrie
08.00 - 09.00 mic dejun
09.00 - 11.00 runda a V-a
11.00 – 12.00 coffee break
12.00 – 14.00 sferturi finala
14.30 – 16.00 pranz
16.00 plecare Sfantu Gheorghe - obiective turistice / fotbal / cina / party

Sambata 5 septembrie
08.00 - 09.00 mic dejun
09.00 - 11.00 semifinale
11.00 – 11.30 coffee break
12.00 – 15.00 finala + festivitate de premiere

luni, 24 august 2009

apariţii în presă...

Debaterii din toată ţara se adună la Arcuş

Centrul de Studii Europene de la Arcuş va găzdui, între 31 august şi 5 septembrie, Campionatul Naţional de Dezbateri Academice, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Română pentru Dezbateri şi Oratorie.

Campionatul va aduce la Arcuş aproximativ 200 de participanţi, membri ai echipelor de debate calificate pe regiuni, competiţia urmând a cuprinde teme dintre cele mai ofertante: „Rezervarea locurilor speciale pentru minorităţi etnice în Parlamentul României este justificată“, „Ţările ar trebui să folosească mai degrabă o politică de tip «cap and trade» decât să impună taxe pe emisiile de carbon, în scopul combaterii încălzirii globale“, „Introducerea în trunchiul comun a unui curs de istoria şi cultura minorităţii preponderente în regiunea respectivă e justificată“ şi „Ar trebui asigurată reprezentarea grupurilor etnice minoritare în forurile de decizie locală“. La dezbaterile competiţiei au fost invitaţi inclusiv politicieni şi oficialităţi locale, printre care primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

„Aceste teme sunt de actualitate şi mai mult decât interesante. Şi tema referitoare la învăţământul obligatoriu al istoriei şi culturii minorităţii preponderente este interesantă şi a născut discuţii foarte aprinse, dar a doua este şi mai interesantă, din alt punct de vedere: a fost pusă terminologia de „grup etnic minoritar“, tocmai ca să intre şi românii. S-au născut discuţii interesante, iar la naţională, venindu-se din mai multe regiuni, cu minorităţi şi experienţe proprii, vor fi nişte meciuri la un nivel foarte bun”, a declarat coordonatorul Clubului de Debate din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

Membrii Clubului de Debate din Sfântu Gheorghe, Adina Stoica, Alexandru Drăgoi şi Dani Cruceriu, câştigători ai Campionatului Regional de Dezbateri Academice de la Turda, vor reprezenta Ardealul, alături de alte trei echipe câştigătoare pe regiuni ale Ardealului.

Potrivit celor trei campioni, debateul dezvoltă gândirea critică, oferind capacitatea argumentării pozitive şi a celei negative, dezvoltă modul de a percepe lucrurile, capacitatea de oratorie şi comunicare.

„Vreau să-i felicit pe cei trei tineri pentru câştigarea regionalei, competiţia fiind puternică. Pe moţiunile de debate abordate trebuie să discute şi politicienii, oricare dintre aceşti tineri sau alţii de la Clubul de debate, putând desfiinţa un discurs politic în mai puţin de cinci secunde, efectiv pe raţiona men te logice.

De altfel, cred că aş putea provoca orice politician local să se pre zinte la această competiţie, să vadă cum se discută şi, poate, în timp, să se înfrunte cu unul dintre aceşti tineri într-o dezbatere deschisă pe moţiunile aces tea, care chiar au o importanţă la nivel local”, a arătat Radu Cotarcea, membru al Clubului de Debate din Sfântu Gheorghe, fost campion naţional de debate şi reprezentant al României, alături de Bianca Dragomir, la Campionatele Europene de Debate ce s-au încheiat recent.

Monica Rizea / Observatorul de Covasna / www.covasnamedia.ro



Transilvania-Covasna-ONG-Debate

Covasna: Campionatul Naţional de Debate, găzduit la Arcuş

Sfântu Gheorghe, 24 aug/Agerpres/ - Aproximativ 200 de liceeni din întreaga ţară vor participa timp de o săptămână la Campionatul Naţional de Dezbateri Academice, ce va avea loc săptămâna viitoare la Centrul de studii europene de la Arcuş, informează Agerpres.
Liderul Clubului de Debate Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu a declarat luni că echipele se vor confrunta pe marginea a patru „moţiuni” deosebit de interesante, cum ar fi asigurarea reprezentării grupurilor etnice minoritare în forurile de decizie locală sau introducerea în învăţământul obligatoriu a unui curs de istoria şi cultura minorității preponderente.
„Sunt subiecte foarte interesante şi sensibile, evitate adeseori chiar şi de politicieni”, a remarcat Mădălin Guruianu.
Tot luni, acesta i-a prezentat pe cei trei câştigători ai campionatului regional de debate Transilvania desfăşurat recent la Turda – Alexandru Drăgoi, Adina Stoica şi Dani Cruceriu, elevi la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care vor fi prezenţi şi la Arcuş.
Membrii echipei formate în urmă cu un an şi jumătate au declarat că debate-ul i-a ajutat să îşi dezvolte gândirea critică, oratoria, să poată comunica mult mai uşor cu prietenii, familia şi profesorii, să îşi impună punctul de vedere pe bază de argumente, dar şi să îşi facă foarte mulţi amici în ţară şi străinătate.
La competiţia de la Arcuş, care se va desfăşura în perioada 31 august-5 septembrie a.c , au fost invitaţi, printre alţii, politicieni şi reprezentanţi ai administraţiei locale, care vor fi provocaţi de tineri la dezbateri pe teme mai mult sau mai puţin „academice”.
Clubul de debate din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în urmă cu 10 ani de profesoara Gabriela Cucu, iar cea mai bună performanţă a fost atinsă în anul 2007 când Radu Cotarcea, Bianca Dragomir şi Laura Ştefănescu au câştigat titlul de campioni naţionali la nivel de echipă. Un an mai târziu, Alexandru Drăgoi a fost desemnat cel mai bun vorbitor din ţară.
Campionatul Naţional de la Arcuş este organizat sub egida Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, care „patronează” zeci de cluburi de debate în licee şi universităţi din ţară, în cadrul cărora sunt abordate teme de discuţie aflate deseori în avangarda dezbaterilor societăţii civile ori politice, axate pe mentalităţi, educaţie, raporturi interetnice, constrângeri sau libertăţi.
Foto pe flux AGERPRES (Oana Mălina Negrea) www.rompres.ro

sâmbătă, 22 august 2009

CAMPIONII ARDEALULUI!


O ECHIPĂ DIN CLUBUL DIN SFÂNTU GHEORGHE ESTE CAMPIOANA LA DEZBATERI ACADEMICE DIN ACEST AN ÎN ARDEAL!

Performanţa excelentă se datorează seriozităţii şi muncii echipei Adina Stoica, Alexandru Drăgoi, Dani Cruceriu care au devenit în premieră campioni regionali în Transilvania la competiţia de la Centrul “Ion Raţiu” din Turda. Mulţumiri organizatorilor pentru condiţiile excelente avute şi sperăm că la naţională ne vom ridica măcar la nivelul lor! Mulţumim Emil şi echipei tale!



Aş vrea să vă reamintesc faptul că în afară de ei, dintre cele 4 echipe din Transilvania calificate la Naţională, mai există încă o echipă din Sfântu Gheorghe, formată din Vlad Vidican, Antonia Mari şi Ioana Cocoveică, care din păcate au obţinut două victorii şi două înfrângeri la această competiţie. Din nefericire, echipa combinată - Laura Ardeleanu şi Simina Gheorghincă de la noi şi Călin Mureşanu - Cluj a pierdut dramatic barajul pentru semifinale şi nu va participa la Naţională...



Alex a fost al treilea vorbitor al competiţiei şi ne va reprezenta la naţionala mixată...

ca să revin la campioni, trenuie să recunosc faptul că nu i-am văzut decât în finală, dar practic au jucat exact ceea ce trebuia, învingând fără drept de apel echipa finalistă din Cluj... expunerea clară şi explicită a Adinei, susţinerea şi argumentarea lui Alex şi discursul final apoteotic al lui Dani m-au făcut să mă simt foarte mândru de ei şi să nu am nici o îndoială că mă aflu în prezenţa unor persoane cu un viitor extraordinar. Bravo vouă, liderilor exemplari ai comunităţii!

marți, 18 august 2009

Europenele de Debate 2009

Intre 1-6 august a avut loc in Newcastle, Marea Britanie, cea mai importanta competitie de British Parliamentary din Europa. European Universities Debating Championship a reunit peste 170 de echipe, debateri ESL si nativi. Castigatoarea ESL este echipa Olandei, Leiden A, titlul de campioni EFL revenind echipei Oxford A.

Cateva dintre motiuni: This house would allow the police to use entrapment, This house would use the educational system to instill moral norms in children beyond mere obedience to the law, This house would grant citizenship to illegal imigrants who report on workplace exploitation, This house would allow doctors to actively use the placebo effect.

Delegatia romana a fost compusa din trei echipe: Grigore Pop si Sanziana Jurau, Radu Cotarcea si Bianca Dragomir, Ana-Maria Udrea si Dana Cabau. Emil Mesaros si Anca Pascu au participat ca arbitri. Ne bucuram pentru Emil care a fost solicitat sa arbitreze de pe pozitia de chair intr-o runda importanta, lucru ce demonstreaza aprecierea de care se bucura in randul arbitrilor de talie europeana.

BIANCA DRAGOMIR

Mai adaug eu că echipa din Sfântu Gheorghe, formată din Radu Cotarcea si Bianca Dragomir, au fost la un singur punct de calificarea în eliminatorii, conform rezultatelor oficiale anunţate pe site-ul competiţiei şi au terminat pe 86 din 170, cel mai bun loc dintre cele 3 echipe din România...
Felicitări, dragilor! şi Baftă multă la Mondialele din iarnă!

Încep calificările pentru naţională!



Miercuri şi joi vor avea loc la Turda calificările regionale pentru Campionatul Naţional de Dezbateri Academice care va avea loc peste 2 săptămâni la Arcuş.
Avem 3 echipe la start, dintre care una direct calificată, după cum ştiţi din postarea anterioară...

Moţiunea pe care vor disputa în calificări este "Introducerea în trunchiul comun a unui curs de istoria şi cultura minorităţii preponderente în regiunea respectivă e justificată"
(Au dreptul minoritarii la o istorie şi o cultură proprie, diferită de cea a majoritarilor? Dar, majoritarii ar trebui obligaţi să o să cunoască şi pe cea a minoritarilor? Până unde merg drepturile acordate minorităţilor, raportate la majoritate? Vom avea “istorii şi culture” paralele sau le vom pune de acord? Dezbaterea este extrem de actuală în condiţiile unor regiuni istorice cu specific şi tradiţie seculară în România: Bucovina, Maramureş, Banat, Dobrogea, Oltenia, Ţara Moţilor, Ţinutul Secuiesc etc.)

Este exact moţiunea pentru care se vor juca şi la naţională calificările, astfel încât sperăm ca echipele noastre să ajungă bine pregătite la Arcuş...evident cu speranţa că vor ajunge toate acolo!

Baftă, dragilor!


(din foto lipsesc Simina şi Ioana, iar Călina şi Andreea - ultimele două din dreapta - nu au făcut deplasarea...)

sâmbătă, 8 august 2009

Avem o echipă la naţională...mai urmează şi altele?

Vlad Vidican, Antonia Mari şi Ioana Cocoveică sunt primii 3 elevi din Sfântu Gheorghe care vor reprezenta Clubul local la Naţionala de la Arcuş...
La mare luptă, au trecut sâmbătă de echipa Adina Stoica, Alex Drăgoi, Dani Cruceriu, care va merge la calificările regionale de săptămâna următoare împreună cu Laura Ardeleanu, Simina Gheorghincă, Călin Mureşanu.
Mulţumiri speciale Gabrielei Cucu, cea care a dat decizia în meciul de sâmbătă şi ... baftă tuturor la research!
Ne vedem miercuri şi vineri de la 19 pentru discuţii finale asupra cazurilor...

marți, 4 august 2009

PRESELECŢIE PENTRU NAŢIONALĂ !

Ca şi gazde, Clubul din Sfântu Gheorghe are privilegiul să trimită o echipă direct în faza naţională a competiţiei de dezbateri, "cei 3 fericiţi" trecând practic de calificările regionale... Competiţia decisivă se va da sâmbătă 8 august de la ora 10.00 la CNMV, între Antonia Mari, Ioana Cocoveică, Vlad Vidican şi Adina Stoica, Alex Drăgoi, Dani Cruceriu. Meciul va fi arbitrat de instructoarea Gabriela Cucu, Radu Cotarcea, abia întors în acea zi de la Europenele din Anglia şi Laura Ardeleanu, semifinalista de la Forumul din Bosnia, urmând ca eu să suplinesc absenţa vreunuia dintre arbitrii, dacă va fi cazul..(oricum, ca şi om care încearcă să ajute cele două echipe în pregătiri, nu sunt prea încântat de faptul ca votul meu să trimită una sau alta dintre echipe la faza naţională, dar vom vedea ce va fi sâmbătă...)
Succes la research, tuturor!

Mădălin Guruianu
Responsabil Debate Club Sf. Ghe.